SON DAKİKA
--:--:--

Antalya’da Tropikal Meyve Cenneti 40 Çeşit Üretiliyor

Antalya’da 40 çeşit tropikal meyve üretimi yapılıyor. Muz ve avokado başta olmak üzere, ithalatı azaltıp ihracatı artırma hedefiyle çalışmalar sürüyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Antalya’da Tropikal Meyve Cenneti 40 Çeşit Üretiliyor

Antalya’da 40 farklı tropikal meyve türü yetiştiriliyor. Kentin verimli toprakları ve uygun iklimi sayesinde yıl boyunca tarımsal üretim yapılıyor, ürün çeşitliliği sürekli artıyor.

Domates, biber, nar ve portakal gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra Antalya, mango, ananas, papaya ve ejder meyvesi gibi tropikal meyvelerin üretiminde de önemli bir merkez haline geldi. Başta Alanya, Gazipaşa, Manavgat ve Serik olmak üzere kıyı ilçeleri bu üretimde öne çıkıyor.

Antalya Tropikal Meyve Üretiminde Öncü

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, kentte yetiştirilen ürünlerin hem yurt içine hem de yurt dışına ihraç edildiğini belirtti. Erkal, Antalya’nın birçok üründe Türkiye’nin en büyük üreticisi olduğunu vurgulayarak, tropikal meyve üretiminde de öncü bir rol üstlendiğini ifade etti.

Türkiye’de üretilen muzun yaklaşık yarısının Antalya’da yetiştirildiğini açıklayan Erkal, gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla üretimin kontrollü bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti. Talep doğrultusunda üretim miktarının da artırıldığını sözlerine ekledi.

Erkal, yerel üretimin artması ve çeşitlenmesinin ithalatı azalttığını, bunun da ülke ekonomisine döviz girdisi sağladığını belirtti. “Dışarıya döviz gitmiyor, bilakis içeride ürettiğimiz ürünleri yurt dışına ihraç ederek döviz girdisi sağlıyoruz.” dedi.

Üretimde Muz ve Avokado Başı Çekiyor

Manavgat ilçesinde tropikal meyve üretimi yapan Şevki Öncel, 700 dekarlık alanda 40 çeşit tropikal meyve yetiştirdiklerini söyledi. Bu alanda 400 dekarı örtü altı üretim oluşturuyor.

Öncel, en çok muz ve avokado üretimi yaptıklarını belirterek, bu iki meyvenin hem Türkiye’de hem de dünyada en çok tüketilen ürünler arasında yer aldığını ifade etti. Avokadonun gıda sektörü dışında sağlık ve kozmetik alanlarında da kullanıldığını aktardı.

Muzda 12 ay boyunca hasat yapabildiklerini, avokado ve mango gibi diğer ürünlerde ise çeşitlere göre farklı zamanlarda hasat gerçekleştirdiklerini bildiren Öncel, tropikal ürünlere olan ilginin her yıl arttığını vurguladı. İç pazarda tüketimin her yıl yüzde 15-20 oranında arttığını sözlerine ekledi.

Üreticilerin öncelikli hedefinin ithalatı azaltarak ülke ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Öncel, tropikal iklime sahip bölgede bu meyveleri başarıyla üretebildiklerini ifade etti. “Ülkemizin iş insanları olarak birinci önceliğimiz ülkemizin ihtiyacını ülkemizde görmek, sonra da daha fazla üretip dünyaya bunu iyi yapanlarla rekabet edebilmek, bu yolda ilerliyoruz.” diye konuştu.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Antalya’da Tropikal Meyve Cenneti 40 Çeşit Üretiliyor
Antalya’da Tropikal Meyve Cenneti 40 Çeşit Üretiliyor
Mayıs Ayı Fiyat Artış ve Düşüş Liderleri TÜİK Verileriyle Açıklandı
Mayıs Ayı Fiyat Artış ve Düşüş Liderleri TÜİK Verileriyle Açıklandı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Yapısal Reformları Değerlendirdi
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Yapısal Reformları Değerlendirdi
Sıfır Atık Festivali 1 Milyonu Aştı
Sıfır Atık Festivali 1 Milyonu Aştı
Ticaret Bakanı Bolat Damacana Su Fiyatlarını Mercek Altına Aldı
Ticaret Bakanı Bolat Damacana Su Fiyatlarını Mercek Altına Aldı
Kurban Bayramı Tatilinde 827 Milyon Litre Akaryakıt Tüketildi
Kurban Bayramı Tatilinde 827 Milyon Litre Akaryakıt Tüketildi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması