SON DAKİKA
--:--:--

Bakan Bolat: Türkiye 89 Bin Şirketten 290 Milyar Dolarlık Doğrudan Yabancı Yatırım Çekti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin 89 bin şirketten 290 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini duyurdu. Yatırımların %70’i AB’den geldi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Bolat: Türkiye 89 Bin Şirketten 290 Milyar Dolarlık Doğrudan Yabancı Yatırım Çekti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Litvanya Yuvarlak Masa Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye’nin bugüne kadar 89 bin farklı şirketten toplam 290 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini bildirdi. Bu yatırımların yüzde 70’inin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden geldiğini belirten Bolat, Litvanya hükümetine Türkiye’nin AB üyelik sürecine ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna verdiği destek için teşekkür etti.

Avrupa Birliği’nden gelen bu yoğun yatırım akışının, Türk ve Avrupa sanayi sektörlerinin tedarik zincirlerinde güçlü bir entegrasyon seviyesine ulaştığını gösterdiği ifade edildi. Bolat, Türkiye’nin Avrupa ekonomileri ve sanayileri için sağlam, istikrarlı ve güvenilir bir tedarik ve lojistik merkezi konumunda bulunduğunu vurguladı. Bu durumun planlanan müteahhitlik projeleri açısından da önemli bir avantaj sağladığı belirtildi.

AB ile Ticari İlişkiler ve Ortak Hedefler

Gümrük Birliği’nin modernizasyonu sürecinin, Avrupa Birliği Konseyi’nin komisyona yakında yeşil ışık yakması halinde başlayabileceği öngörülüyor. Sanayi Hızlandırma Yasası’nın da AB Konseyi’nde ele alınarak karara bağlanması bekleniyor. Bu gelişmelerin hem ikili ilişkiler hem de AB ile genel ilişkiler açısından büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Türkiye ve Litvanya arasındaki toplam ticaret hacmi 1,1 milyar doları aşmış durumda. Bakan Bolat, bu rakamın önümüzdeki birkaç yıl içinde 1,5 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini aktardı. İki ülke liderleri ve hükümetleri arasında güçlü bir uyum olduğu, yatırım alanında da her iki ülkenin girişimcileri için önemli fırsatlar bulunduğu ifade edildi.

Karşılıklı Yatırım Fırsatları ve İş Birliği Potansiyeli

Litvanya’nın bilgi teknolojileri ve yenilenebilir enerji gibi rekabetçi sektörlerde güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Bolat, Türkiye’nin de bu alanlara önemli yatırımlar yaptığını söyledi. Türk girişimcileri Litvanya’da daha fazla iş birliği yapmaya ve yatırım gerçekleştirmeye davet etti. Aynı şekilde Litvanyalı şirketleri de Türkiye’ye yatırım yapmaya çağıran Bolat, karşılıklı ekonomik büyümeyi destekleme hedefini dile getirdi.

Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Edvinas Griksas, yatırımlar ve ortak projelerden ziyade meseleyi insan ilişkilerine bağladı. İki ülkenin birlikte yürüyerek, inşa ederek ve üreterek iş birliği örneği sergileyebileceğini belirtti. Griksas, JETCO Komisyonu için 6 yıl beklediklerini ve üçüncü toplantının daha kısa sürede gerçekleşmesini umduklarını ekledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise Rail Baltica ve lojistik altyapısının her iki ülke şirketleri için önemine değindi. Olpak, Litvanya’nın 2050 Enerji Bağımsızlığı Stratejisi’nin yenilenebilir enerji, şebeke modernizasyonu ve batarya depolama alanlarında gerçek bir talep oluşturduğunu, bu alanların birlikte geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
TTK Zonguldak ve Bartın’da 262 Daimi İşçi Alımı Yapacak
TTK Zonguldak ve Bartın’da 262 Daimi İşçi Alımı Yapacak
Türkiye’nin 2025 Kırmızı Et Üretimi Yüzde 10,5 Azaldı
Türkiye’nin 2025 Kırmızı Et Üretimi Yüzde 10,5 Azaldı
Bakan Bolat: Türkiye 89 Bin Şirketten 290 Milyar Dolarlık Doğrudan Yabancı Yatırım Çekti
Bakan Bolat: Türkiye 89 Bin Şirketten 290 Milyar Dolarlık Doğrudan Yabancı Yatırım Çekti
Tarım Sektörüne 2,5 Milyar Lira Hibe Desteği Onaylandı
Tarım Sektörüne 2,5 Milyar Lira Hibe Desteği Onaylandı
Emtia Piyasaları Jeopolitik Gerilimler ve Merkez Bankası Kararlarıyla Dalgalandı
Emtia Piyasaları Jeopolitik Gerilimler ve Merkez Bankası Kararlarıyla Dalgalandı
KEP Hizmetiyle Dijital Yazışmalar Güvence Altında Hesap Sayısı 3.9 Milyonu Geçti
KEP Hizmetiyle Dijital Yazışmalar Güvence Altında Hesap Sayısı 3.9 Milyonu Geçti
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması