ABD Başkanı Trump, İran’daki askeri varlığın iki ila üç hafta içinde sona ereceğini duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklama dikkat çekti.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, ülkesinin İran’daki askeri varlığını “iki ya da üç hafta içinde” sonlandırarak bölgeden çekileceğini duyurdu. Başkan Trump, bu kararı İran’da “rejim değişikliğinin” zaten gerçekleştiği ve daha makul bir liderliğin iş başında olduğu iddiasıyla gerekçelendirdi.
Trump, İran’daki liderleri ortadan kaldırarak bir anlamda “rejim değişikliğini” yerine getirdiklerini savundu. “İran’da rejim değişikliğini çoktan gerçekleştirdik. Bir rejimi devirdik, sonra ikinci rejimi de devirdik. Şimdi çok farklı bir grup insan var. Bence çok daha makuller, çok daha az radikaller” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı, Hürmüz Boğazı ile ülkelerinin hiçbir işinin olmadığını belirtti. Boğazdan geçecek petrole ihtiyacı olan ülkelerin bu konuda kendi adımlarını atması gerektiğini vurgulayan Trump, “Çok yakında oradan (İran’dan) ayrılacağız. Fransa ya da başka bir ülke petrol ya da doğal gaz almak isterse, Hürmüz Boğazı’ndan geçip oraya doğru gidecekler ve kendi başlarının çaresine bakabilecekler. Bizim bununla bir ilgimiz yok” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’nin asıl amacı olan “İran’ın nükleer silaha sahip olmaması” hedefine ulaştıklarını iddia eden Trump, Tahran’ın bir daha asla nükleer silaha sahip olamayacağını öne sürdü. Bu açıklamalar, bölgedeki jeopolitik dengeler açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap