ABD’nin İsrail’e ilettiği Hürmüz Boğazı operasyonu planlarının haftalar sürebileceği belirtildi. Washington’ın hedefi sadece boğazı açmak değil.
İsrail basını, ABD’nin Tel Aviv yönetimine Hürmüz Boğazı’nın açılmasına yönelik saldırı planlarının haftalarca sürebileceğini bildirdi. Kanal 12 televizyonunun aktardığına göre, Washington’ın bu planları sadece boğazın güvenliğini sağlamayı değil, aynı zamanda İran’ın küresel enerji piyasasındaki etkisini ortadan kaldırmayı hedefliyor.
ABD’nin değerlendirmesine göre, Hürmüz Boğazı’nın açılması için yürütülecek operasyonların haftalarca devam etmesi öngörülüyor. Washington yönetimi, İsrail’e ilettiği mesajda, bu saldırı planları nedeniyle savaşın beklenenden daha uzun sürebileceğini belirtti.
ABD’li yetkililer, “Zaman alsa da stratejik bir değişiklik istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, planın basit bir deniz geçişi operasyonundan öte, bölgedeki güç dengelerini ve enerji politikalarını etkileyecek daha geniş bir stratejiyi kapsadığını gösteriyor.
Haberde, İsrail’in ABD’nin bazı planlarından haberdar olduğu ve bazı faaliyetlerine aktif olarak katıldığı kaydedildi. ABD’nin saldırı planlarına göre hareket etmesi durumunda, tahminlerin aksine çatışmaların haftalar boyunca sürebileceği iddia edildi.
Geçmişte İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler devam ederken 28 Şubat tarihinde İran’a askeri saldırı başlatmıştı. Bu saldırılara karşılık olarak İran, İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi bölge ülkelerindeki hedeflere misilleme saldırıları düzenlemişti.
ABD-İsrail’in gerçekleştirdiği bu saldırılarda, İran lideri Ali Hamaney’in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkilinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap