TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen GÖKBEY genel maksat helikopterinin ilk adedi Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Bu adım, milli savunma sanayisinde önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla geliştirilen GÖKBEY genel maksat helikopterinin ilk teslimatı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapıldı. TUSAŞ’ın Kahramankazan yerleşkesinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel ve TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu katıldı. Bu teslimat, Türkiye’nin milli havacılık sanayisindeki ilerlemesini gözler önüne serdi.
SSB Başkanı Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada GÖKBEY’in tasarımından üretimine, testlerinden sertifikasyonuna kadar tüm süreçlerin milli imkanlarla gerçekleştirildiğini belirtti. Görgün, bu teslimatın sadece bir tören olmadığını, aynı zamanda milli havacılık sanayisinin ulaştığı seviyeye şahitlik edildiğini vurguladı.
Görgün, TUSAŞ’ta bu ay gerçekleşen ikinci teslimat töreni olduğunu hatırlatarak, daha önce de Emniyet Genel Müdürlüğüne T129 ATAK, T70 helikopterleri ile AKSUNGUR İHA’nın teslim edildiğini anımsattı. Milli Teknoloji Hamlesi ile atılan adımların uluslararası alanda da ilgiyle takip edildiğini ifade etti.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, GÖKBEY’in Türk savunma ve havacılık sanayisi için birçok ilki barındırdığını söyledi. Demiroğlu, Kara Kuvvetleri Havacılık Komutanlığına yapılan bu teslimatın iki helikopterden birincisi olduğunu ve ikincisinin haziran ayında teslim edileceğini açıkladı.
Haluk Görgün, ilerleyen yıllarda Kara Kuvvetleri Komutanlığına 15 adet, İçişleri Bakanlığına ise 42 adet daha GÖKBEY teslimatı gerçekleştireceklerini bildirdi. Diğer kullanıcılarla birlikte GÖKBEY Programı kapsamında toplam 83 helikopterin kurumların hizmetine sunulacağını belirtti. GÖKBEY’in çok yönlü kullanım imkanıyla Kara Kuvvetleri’nin hareket kabiliyetini ve görev esnekliğini artıracağını ekledi.
Görgün, GÖKBEY’in güvenlik ve savunma alanlarının yanı sıra hava ambulansı olarak sivil sahada da kullanılacağını ve ihracat başarısı yakalayacağına inandığını ifade etti. Yerli motor TS1400’ün GÖKBEY platformuna entegrasyonuna yönelik sertifikasyon faaliyetlerinin devam ettiğini aktardı. GÖKBEY’deki yerlilik oranının yüzde 70’in üzerinde olduğunu, yerli motor entegrasyonu ile bu oranın yüzde 80’in üzerine çıkarılacağını kaydetti.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel ise dünyada ve bölgede ortaya çıkan risk, tehdit ve belirsizliklerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcılığını artırmak için yerli, milli ve modern bir savunma sanayisine sahip olmanın önemini vurguladı. Tokel, Kara Kuvvetleri Komutanlığının teknolojik gelişmeleri dikkate alan bir vizyonla projelere destek verdiğini belirtti. Modern uluslararası standartları karşılayabilen milli hava aracının Kara Kuvvetleri envanterine dahil edilmesinin önemli bir yetenek kazandıracağını değerlendirdi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap