ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Lübnan ve İsrail arasında barış sürecini başlatması beklenen bir çerçeve anlaşması imzalandı. Anlaşma, iki ülke arasındaki uzun soluklu bir sürecin ilk adımı olarak görülüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Lübnan ve İsrail arasında bir çerçeve anlaşması imzalandı. Törene ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lübnan’ın Washington Büyükelçisi Nada Hamadeh ve İsrail’in Washington Büyükelçisi Yechiel Leiter katıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, anlaşmayı uzun ve zorlu bir sürecin ilk adımı olarak niteledi. Rubio, anlaşmanın kalıcı barış ve güvenlik için bir çerçeve oluşturmaya başladığını belirtti. ABD’nin arabuluculuğu ve desteğiyle imzalanan bu anlaşmanın, egemen Lübnan hükümeti ile İsrail hükümeti arasında gerçekleştiğini duyurdu.
Rubio, Lübnan halkının dış müdahaleler nedeniyle büyük acılar çektiğini vurgulayarak, ülkenin yeniden barış ve refah içinde bir yapıya kavuşmasının hedeflendiğini söyledi. Bu ilk adımın kritik önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Lübnan Büyükelçisi Nada Hamadeh, anlaşmayı egemenliğin yeniden tesisi ve çatışmaların kalıcı olarak sona erdirilmesi yolunda tarihi bir adım olarak değerlendirdi. Hamadeh, anlaşmanın Lübnan egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesine, kalıcı bir çatışmasızlık haline ve halkın topraklarına geri dönmesine yönelik ilk adım olduğunu belirtti.
Washington yönetiminin İsrail ve Lübnan arasında devam eden arabuluculuk girişimlerinin ardından imzalanan çerçeve anlaşmasının, sahadaki askeri gerilimi kontrol altına almayı hedeflediği belirtiliyor. İsrail ordusunun Lübnan’a yönelik saldırıları daha önce ABD-İran görüşmelerine yönelik sabotaj girişimleri olarak değerlendirilmişti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap