Rusya lideri Putin, ülkedeki akaryakıt krizini doğruladı. Benzin ve jet yakıtı ihracatına geçici yasak getirildiğini belirten Putin, dizel yakıt için de yasak sinyali verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki akaryakıt krizini kabul ederek yakıt rezervlerinin kullanılmaya başlandığını duyurdu. Putin, iç piyasadaki sorunların giderilmesi amacıyla benzin ve jet yakıtı ihracatına getirilen geçici yasağın dizel yakıt için de uygulanabileceği mesajını verdi.
Devlet televizyonunda canlı yayınlanan bir toplantıda konuşan Putin, akaryakıt istasyonlarındaki kuyrukları ve çiftçilerin yakıt temininde yaşadığı zorlukları doğruladı. Mevcut iç tüketici çıkarlarını korumak adına benzin ve jet yakıtı ihracatına geçici yasak getirildiğini hatırlatan Putin, dizel yakıt ihracatına da tamamen yasak getirilmesinin değerlendirildiğini belirtti.
Rus lider, ülke genelinde yeterli yakıt sağlanması için bir çalışma grubunun çalıştığını söyledi. Tarım sektörünün yakıt stoklarının yeterli olması için önlemler alınması çağrısında bulundu. Rusya’nın yakıt rezervlerinin kullanıldığını ancak seviyelerin geçen yıla yakın olduğunu da ekledi.
Putin, Ukrayna’nın Rusya’daki sanayi tesislerine, özellikle petrol sektörüne yönelik orta ve uzun menzilli saldırılarına değinerek, sivil hedeflere yönelik saldırıların etkisinin azaltılması gerektiğini vurguladı. Ukrayna, son aylarda Rusya’nın rafineri kapasitesini hedef alan saldırılarla kritik tesisleri vurdu. Krasnodar bölgesindeki Slavyansk Rafinerisi ve Yaroslavl bölgesindeki bir petrol tesisi son 24 saat içinde saldırıya uğradı.
Bu saldırıların ülke genelinde yakıt sıkıntılarına yol açtığı değerlendiriliyor. Başkent Moskova’daki büyük bir rafinerinin de yıl sonundan önce üretime başlayamayacağı tahmin ediliyor. Rusya, dünyanın önde gelen dizel ihracatçılarından biri olduğu için bu durumun ulaştırma, tarım ve sanayi sektörlerinde maliyetleri artırması ve yeni bir enflasyon dalgası yaratması endişesi bulunuyor.
Uluslararası kaynaklara göre, akaryakıt krizi ilk olarak Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nda başlamıştı. Ukrayna’nın Kırım’daki petrol terminallerine yönelik saldırıları yakıt dağıtımını aksatmıştı. Ayrıca, Rusya’nın dördüncü büyük rafinerisi Lukoil’e ait Norsi Rafinerisi’nin insansız hava aracı saldırıları sonrası faaliyeti durdurması krizi derinleştirmişti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap