Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Finansal Okuryazarlık Günü’nde yaptığı açıklamada, finansal okuryazarlığın önemine dikkat çekti. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Finansal Okuryazarlık Platformu’na 1 milyondan fazla aktif kullanıcı ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Finansal Okuryazarlık Günü programında yaptığı açıklamada, finansal okuryazarlığın bireylerin gelir, tasarruf, borçlanma ve yatırım kararlarını doğru yönetme kapasitesiyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, finansal okuryazarlığın riskleri anlama ve yönetme becerilerini de kapsadığını vurguladı.
Finansal kararların bireylerin, ailelerin ve toplumların refahını belirleyen temel unsurlar arasında yer aldığını ifade eden Şimşek, geleneksel okuryazarlığın yanı sıra finansal okuryazarlığın da kazanılması gereken kritik beceriler arasında bulunduğunu söyledi. Günümüzde dijital okuryazarlık ve yapay zeka okuryazarlığının da önem kazandığını ekledi.
Bakan Şimşek, finansal sistemin hızla dijitalleştiği günümüzde vatandaşların karmaşık finansal ekosistemde karar vermek zorunda kaldığını belirtti. Bu durumu ele almak amacıyla iki yıl önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bünyesinde Finansal Okuryazarlık Platformu’nun hayata geçirildiğini anlattı. Şimşek, platformun şu ana kadar 1 milyondan fazla aktif kullanıcıya ve 45 milyonu aşan ziyaretçiye ulaştığını duyurdu.
Eğitim çalışmalarının sadece dijital platformlarla sınırlı kalmadığını, toplumun farklı kesimlerine özel programlarla ulaşılmaya çalışıldığını dile getiren Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de teşekkür etti. Tekin’in desteğiyle 24 Mart’ta Türkiye genelindeki ilkokul, ortaokul ve liselerde yaklaşık 18 milyon öğrencinin finansal okuryazarlık eğitimi aldığını belirtti.
Finansal bilincin erken yaşta kazanılmasının tasarruf kültürünü ve risklere karşı direnci güçlendirdiğini ifade eden Şimşek, hedeflerinin finansal bilinci yüksek, tasarruf yönü güçlü ve yatırım kültürü gelişmiş bireylerden oluşan bir toplum inşa etmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda manipülasyonlara karşı bilinçli, uzun vadeli yatırımı önceliklendiren ve bilgiyle hareket eden bireylerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Şimşek, güçlü ekonomilerin sadece üretimle değil, bilinçli tasarruf, sağlıklı yatırım kültürü ve derin sermaye piyasalarıyla inşa edileceğini vurgulayarak, finansal bilinci yüksek toplumlarda kaynakların daha verimli alanlara aktarıldığını ve makroekonomik istikrarın pekiştiğini kaydetti. Programa katılımı ve desteği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Mahmut Sütcü de yaptığı konuşmada, finansal okuryazarlığın finansal kapsayıcılığın yaygınlaştırılması, sermaye piyasalarının derinleştirilmesi ve finansal istikrarın sağlanması açısından kritik rol oynadığını belirtti. Sütcü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genelgesiyle 22 Mayıs’ın Finansal Okuryazarlık Günü ilan edilmesinin bu alana verilen stratejik önemin göstergesi olduğunu vurgulayarak Erdoğan’a teşekkür etti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap