SON DAKİKA
--:--:--

Ekonomi 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 23 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü ve milli gelirin 1,6 trilyon doları aştığını açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Ekonomi 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2026 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 2,5, çeyreklik ise yüzde 0,1 oranında büyüdüğünü açıkladı. Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin karşılaştığı zorluklara rağmen 23 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Şimşek, milli gelirin yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştığını vurguladı. İlk çeyrekte sanayi katma değerinin küresel konjonktür ve takvim etkisiyle daralma gösterdiğini ifade etti. Geçen yıl don ve kuraklık nedeniyle düşüş yaşayan tarım katma değerinin ise bu yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 4,6 artış kaydettiğini ve sektörün 2026’da büyümeye katkı sağlamasının beklendiğini söyledi.

Küresel Etkiler ve İç Talep Dinamikleri

Şimşek, küresel belirsizlikler ve ticaret ortaklarındaki zayıf görünümün net dış talebi sınırlayarak büyümeyi etkilediğini belirtti. Bu dönemde tüketimin yıllık yüzde 4,8, yatırımların ise yüzde 3 oranında arttığını bildirdi.

İlk çeyrekte cari açığın yıllık 39,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve milli gelire oranının yüzde 2,4 olduğunu aktaran Şimşek, artan enerji maliyetlerinin dezenflasyon sürecinde geçici yavaşlamaya neden olduğunu ancak enflasyonla mücadeledeki kararlılığın sürdüğünü kaydetti. Fiyat istikrarını kalıcı hale getirmenin temel öncelik olduğunu yineledi.

Bakan, yakın coğrafyadaki savaşın kısa vadeli etkilerinin görüldüğü bir dönemden geçildiğini belirterek, bu etkileri sınırlamak ve reel sektörü desteklemek amacıyla adımlar atılırken bütçede disiplinli duruşun korunduğunu ifade etti.

Şimşek, yılın ilk dört ayında faiz dışı bütçe dengesinin geçen yılın aynı dönemine göre 536 milyar lira iyileşerek 375 milyar lira fazla verdiğine dikkati çekti. Üretim ve ticaret dinamiklerindeki küresel dönüşümün, Türkiye’nin stratejik konumu ve güçlü altyapısı sayesinde orta vadede önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Türkiye’yi üretim üssü ve uluslararası firmalar için bölgesel bir merkez haline getirecek düzenlemelerin hazırlandığını söyleyen Şimşek, makroekonomik istikrarı güçlendirerek, yüksek katma değerli üretim ve ihracatla sürdürülebilir büyümeyi sağlayacaklarını ve vatandaşların refah seviyesini kalıcı olarak artıracak politikaları uygulamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ekonomi 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyor
Ekonomi 23 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyor
Altın Kilogram Fiyatı 6 Milyon 680 Bin Liraya Yükseldi
Altın Kilogram Fiyatı 6 Milyon 680 Bin Liraya Yükseldi
Ticaret Bakanı Bolat Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını vurguladı
Ticaret Bakanı Bolat Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını vurguladı
TCMB Faiz Kararı Tarihi Belli Oldu Haziranda Açıklanacak
TCMB Faiz Kararı Tarihi Belli Oldu Haziranda Açıklanacak
Gram Altın Yeni Haftaya Düşüşle Başladı Altın Fiyatları Güncel Durum
Gram Altın Yeni Haftaya Düşüşle Başladı Altın Fiyatları Güncel Durum
Bayram Sonrası Ekonomi Verileri ve TCMB Faiz Kararı Piyasaların Gündeminde
Bayram Sonrası Ekonomi Verileri ve TCMB Faiz Kararı Piyasaların Gündeminde
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır. Seobaz Haber Teması