Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk çeyrek kuru meyve ihracatı 68.9 milyon dolar oldu. Antep fıstığı ve kuru kayısı düşerken, ceviz ve incir ihracatı arttı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2024 yılının ilk çeyreğinde (ocak-mart dönemi) 73 ülke ve serbest bölgeye gerçekleştirdiği kuru meyve ihracatından 68,9 milyon dolar gelir elde etti. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, toplam 7 bin 382 ton ürün gönderildi. Bölgede Antep fıstığı ve kuru kayısı ihracatında don ve kuraklık nedeniyle miktar bazında önemli düşüşler yaşanırken, ceviz ve kuru incir ihracatı artış gösterdi.
GAİB verileri, ocak-mart döneminde Antep fıstığından 25 milyon 467 bin dolar, kuru kayısıdan 20 milyon 775 bin dolar ve kuru incirden 9 milyon 276 bin dolar gelir elde edildiğini ortaya koydu. Bu ürünler, bölge ihracatının ana kalemlerini oluşturdu.
Miktar bazında incelendiğinde, Antep fıstığı ihracatında yüzde 60,4, kuru kayısıda ise yüzde 71,6’lık düşüş kaydedildi. Buna karşılık, ceviz ihracatı yüzde 198,9 ve kuru incir ihracatı yüzde 35,2 oranında arttı.
Bölgeden yapılan kuru meyve ihracatının büyük bir kısmı Avrupa ülkelerine yöneldi. Avrupa pazarına toplam 39 milyon 127 bin dolarlık ürün satışı gerçekleşti. Ülke bazında Almanya 14 milyon 749 bin dolarla ilk sırada yer aldı. İtalya’ya 9 milyon 599 bin dolar, Fransa’ya ise 5 milyon 37 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Bakır, geçen yıl yaşanan kuraklık ve don olaylarının üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. Bakır, Antep fıstığı ve kuru kayısı üretimindeki düşüşün genel ihracat rakamlarını aşağı çektiğini ifade etti. Bu durum, önceki dönemde yaşanan iklim koşullarının bir yansıması olarak değerlendirildi.
Bakır, üretim sıkıntısı yaşanan ürünlerde bir süredir stokların kullanıldığını açıkladı. Bu yıl verimli bir dönem beklediklerini vurgulayan Bakır, Antep fıstığında 1 milyon tonun üzerinde hasat beklentisi olduğunu söyledi. Bu yeni üretimlerin ihracat verimine 2027 yılında ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Ürünlerin kalitesini tüm dünyada tanıtarak marka olmaya devam etmek istediklerini belirtti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap