İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nda izinsiz geçen iki gemiye müdahale etti. ABD’nin karşı saldırı düzenlemesiyle tansiyon yükselirken, Bahreyn’de alarm verildi ve Ürdün’de uçuşlar askıya alındı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Hürmüz Boğazı’ndan izinsiz geçmeye çalışan ve sistemlerini kapatan iki gemiye müdahale ettiğini duyurdu. Gemi mürettebatının, İran’ın belirlediği rotayı takip etmeyerek uluslararası sularda farklı bir güzergah izlediği belirtildi.
Bu gelişmenin ardından ABD ordusunun İran’ın güney kıyılarına saldırı başlattığı bildirildi. İran Silahlı Kuvvetleri ise ABD’nin Ürdün’deki Prens Hasan Hava Üssü’ne füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) misilleme saldırısı düzenledi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, saldırılarda Bahreyn’deki Şeyh İsa Üssü’nde bulunan ABD helikopter bakım merkezleri, P-8 elektronik harp uçağı hangarı ve insansız hava araçları komuta merkezini hedef aldığını açıkladı. Ayrıca Ürdün’deki Prens Hasan Hava Üssü’ndeki füze ve yakıt tesisleri ile Kuveyt’teki Ali Al-Salem kentindeki ABD üssündeki yakıt depoları ve Patriot hava savunma sistemi de saldırılara maruz kaldı.
Devrim Muhafızları, karşı saldırıların devam edeceği uyarısında bulunarak Hürmüz Boğazı’nın İran’a ait olduğunu vurguladı.
İran’ın Bahreyn’deki ABD üssüne yönelik saldırıları üzerine ülkede sirenler çalmaya başladı. Bahreyn İçişleri Bakanlığı, halka sakin kalmaları ve güvenli bölgelere gitmeleri çağrısı yaptı. Ülke genelinde alarm sisteminin devreye girdiği belirtildi.
Öte yandan, füze saldırılarının ardından Ürdün’ün başkenti Amman’da uçuşların askıya alındığı yerel medyada yer aldı. Ürdün makamlarından bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemileri hedef alma kabiliyetini zayıflatmak amacıyla başlatılan saldırı dalgasının tamamlandığını duyurdu. CENTCOM açıklamasında, ABD savaş uçakları, savaş gemileri ve çeşitli İHA’lar ile İran’ın askeri hava savunma sistemleri, radar sahaları, füze ve İHA unsurları ile küçük teknelerin hedef alındığı belirtildi.
Açıklamada, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kontrol etmediği ve ABD kuvvetlerinin seyrüsefer serbestisini korumak için hazır durumda olduğu ifade edildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap